Yi Kyu-Bo

[Resim: unlednu.png]



Kore edebiyatının parlayan yıldızı

Kore'de her tarihsel dönem, önde gelen yazarlar ve bilim adamları tarafından temsil edildi. Goryeo döneminde, Yi Kyu-Bo'nun yeteneği, çağdaşı yazarlar tarafından bile alkışlandı. Goryeo döneminin ortasında doğan Yi Kyu-Bo, askeri rejim ve Moğol istilaları ortasında fırtınalı dönemde yaşadı. O ölümsüz baş yapıtı olan "Kral Dongmyeong Efsanesi" ve 7.000'den fazla şiirler yazdı.

Yazmak için yetenekli doğuş

Yi Kyu-Bo, bugünün Gyeonggi şehrinde 1168 yılında doğdu. O çok küçükken yeteneği dikkat çekmişti çünkü Konfüçyüsçülük, Budizm ve Taoizm hakkında iyi bilgisi vardı. Yi Kyu-Bo 9 yaşındayken şiir yazmaya başladı ve 11 yaşındayken etkileyici yazma becerileri ile etrafındaki herkesi şaşkına çevirdi. Ama herkesin beklentilerinin tersine, Yi Kyu-Bo devlet sınavlarında üç kez başarısız oldu ve 21 yaşında nihayet sınavları geçti. O özgürlükle geçirdiği yıllardan sonra sonunda muhteşem destansı şiirler yazdı.

Kalıplaşmış yargıların dışında birşey yapmak 

1193'te, Goguryeo'nun kurucusuna adanmış ve 282 ayetten oluşan Kral Dongmyeong'in Destanı'nı yazdı. Bu Kore'deki ilk destansı şiirdi. Aynı zamanda onu bu şiiri yazmaya yazarların notları ve Kral Donmyeong'in doğumundan öncesi itmiştir. Yi Kyu-Bo körü körüne Çin tarzını izleyerek benzesiz bir Kore tarzi şiir yazmıştır. O Kral Dongmyeong hakkında Goryeo insanlarının kolayca öğrenmesine yardımcı ulusun edebiyat gelişimine yol açtı. Aynı zamanda sosyal açıdan dışlanan insanların kaderleri hakkında birçok şiir yazdı. Ama 30'lu yaşlarında ünlü olduktan sonraki hayatı, onun çabaları ve katkıları tartışmalara karışmaya devam ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder