Sejong City (세종시) / Sejong Special Autonomous City (세종 특별자치시)

Eskiden Yeongi Şehri olarakta bilinen Sejong (Hangul: 세종, hanja: 世宗), resmi olarak Sejong Özel Özerk Şehri ve (연기, 燕 岐) Güney Kore'nin de fiili ikinci başkentidir. 2007'nin başlarında, Güney Kore hükümeti, Seoul'den dokuz bakanlık ve dört ulusal kurumun yerini değiştirmek için, Daejeon yakınlarındaki Chungcheongnam-do ve Chungcheongbuk-do Eyaletleri'nin bazı bölgelerinde özel bir idari bölge oluşturdu. 2015 yılına kadar 36 devlet kurumu ile 2 Temmuz 2012 tarihinde açılan yeni sermayenin buraya taşınması planlanıyor.

2004 yılında Eski Devlet Başkanı Roh Moo Hyun'un, ulusal sermayeyi Seoul'den, Chungcheong bölgesine, Yeongi-Gongju bölgesine ve aday olarak Gongju-Nonsan bölgesine taşımasındaki başarısızlığından sonra şehri oluşturma planı ortaya çıktı. Plan, 500.000 civarında nüfusa sahip bir şehir öngörmektedir.

Şehir için tasarlanan plan Ulusal Meclis'te çok sayıda anlaşmazlıklara neden olmuştur. Devlet Başkanı Lee Myung Bak'ın siyasi rakibi, Cumhuriyetçi Büyük Millet Partisi'nden Park Geun Hye liderliğindeki bir grup, tüm muhalefet partileri ve Chungcheong bölgedeki insanların çoğunluğu, bakanlıkların Güney Chungcheong Eyaleti'nden Sejong'a taşınmasına özgün planın bir parçası olmaya karşı çıktılar. Şehrin ilk olarak sermaye başkenti olması gerekiyordu, ama yüksek mahkeme buna yasa dışı olarak karar verdi.

Temmuz 2012 yılında Yeongi Şehri, Gongju'nun üç ilçesi ve Cheongwon Şehri'nin bir ilçesi birleştirilerek Sejong oluşturuldu.

2013'ün nisan ayında Malezya'nın Putrajaya hükümeti, iki şehir arasındaki işbirliği münasebetiyle, Sejong Şehir hükümeti ile bir niyet ( LOI) mektubu imzaladı .

Sejong, diğer üç büyük Kore şehri olan DaejeonCheonan ve Cheongju arasında yer almaktadır. Seoul'e yaklaşık 75 mil (121 km) 'dir.

Resmi Web Site


0 yorum:

Yorum Gönder