Daeso-wang / 대소왕 (Dongbuyeo)

Kral Daeso (대소왕) (M.Ö. 60 - M.S. 22) eski Dongbuyeo Kore Krallığının üçüncü hükümdarıdır.

Geçmişi


Kral Daeso, önceki Kral Geumwa’nın ilk oğludur ve Dongbuyeo Krallığının kurucusu ve ilk hükümdarı olan Hae Buru’nun torunudur.

Dongbuyeonun Veliaht Prensi

Daeso Dongbuyeo’nun ilk prensi olduğu için babası tarafından veliaht prens yapıldı. Bununla beraber veliaht prens olmadan önce , okçuluğuyla ünlü Jumong, Daeso ve onun altı erkek kardeşi tarafından çok büyük bir kıskançlık ve çekememezliğe neden oldu. Jumong Dongbuyeodaki varlığının kendisi için tehlikeli olduğunu biliyordu ve Jolbon Buyeo’ya kaçmaya karar verdi. M.Ö. 36-37’de Jumong Goguryeo’yu kurdu ve Kral Geumwa M.Ö. 7’li yıllarda öldü. Daeso tahta çıktı ve Dongbuyeo’nun kralı oldu.
Dongbuyeo’nun Kralı

Goguryeo ile Savaş

Daese, Goguryeo’ya saldırmak için yeterli askeri gücü toplamıştı. Bununla birlikte Daeso saldırmadan önce Goguryeo Kralı Yuri’ye bir kraliyet suçlusunun göndermesini emreden bir elçi gönderdi. Goguryeo bu emri reddetti ve M.S. 6 da ilk Goguryeo-Dongbuyeo savaşının olmasına neden oldu. Daeso, 50.000 askeri doğrudan Goguryeo’ya sürdü ama ağır kar yağışı yenilgiyi getirmesiyle Daeso geri çekilmek zorunda kaldı. Bununla Daeso, Goguryeo ile ilk savaşında kaybettiklerinin telafisi için 7 yıl beklemek zorunda kalmıştı. Daha sonra M.S. 13’de, Daeso askerlerini bir kez daha Goguryeo’ya sürdü. Bu sefer Goguryeo’nun bir prensi olan Muhyul Goguryeo’nun askerleriyle iyi planlanmış bir tuzak kurmasına öncülük etti ve Daeso’nun bütün askerlerini katletti. Sadece Daeso ve bir kaç adamı evine kaçabildi. Bu iki yenilgiyle Dongbuyeonun ekonomisi geriledi ve kargaşa kaçınılmaz oldu.
Ölümü

Goguryeo Kralı Yuri’nin ölümünden sonra veliaht prens Muhyul Kral Daemusin olarak tahta geçti. Kral Daemusin bir ordu oluşturdu ve Dongbuyeo’yu istila etti ve hemen Daeso’yu öldürdü ama Dongbuyeo’yu tahrip etmedi. Sene M.S. 21’di , yaklaşık Daeso’nun önceki yenilgisinden 7 yıl sonrasıydı. Daeso’nun ölümünden sonra, Kral Geumwa’nın üçüncü oğlu tahta geçti ve Dongbuyeo’nun kralı oldu.

NOT: Wikipedia isimli internet ansiklopedi sitesinden alıntılar bulunmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder